fbpx

Rendszertelen menstruáció

Rendszertelen menstruáció

Negyven év fölött a megszokott menstruációs ciklus rendszertelenné válhat. Az ezt okozó hormonális változások ugyanis nem kiszámíthatóan vagy fokozatosan következnek be. Az első jelek egyike gyakran a menstruációs ciklus 2-3 nappal történő rövidülése. Egy másik gyakori tünet a szokásosnál rövidebb és enyhébb menstruáció. Esetleg éppen ellenkezőleg, későn érkező és erősebb, hosszan tartó vérzés.

Az évek során a menstruáció rendszeressége lassan csökken. Néha akár több hónap is elmúlhat vérzés nélkül, utána újra szabályossá válik a menstruációs ciklus, mintha mi sem történt volna. Az is előfordulhat, hogy vércseppek jelennek meg a fehérneműn két ciklus között. Ez a kimaradáshoz hasonlóan a folyamat normális része, amit a hormonok ingadozása okoz. Nem árt azonban tudni, hogy a ciklus szabálytalansága ellenére a teherbe esés nem kizárt.

A rendszertelen menstruáció időszaka egy és tíz év között bármilyen hosszú lehet. Amennyiben zavarják a hormonális változások tünetei, tájékozódjon azok mibenlétéről és kezelési módjairól.

<< További tünetek