fbpx

Csontritkulás

Csontritkulás

Minden harmadik nőt érint a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlása, azaz a csontritkulás. De mi okozza a csont allapotának ilyen irányú változását? Miért gyakoribb ez a nőknél, mint a férfiaknál? A legfontosabb kérdés pedig, hogy mit tehetünk a csontok egészségének fenntartása érdekében?

A csontok olyan élő szövetek, amelyekben fiatal és idős korban is folyamatos épülés és lebomlás zajlik. A csontritkulás akkor kezdődik, amikor – általában a 30-as életévek végétől kezdődően – a csont lebontása gyorsabbá válik, mint a csont-építési folyamat. Mivel a csont anyagcseréje gyorsabb a szivacsos állományban mint a kompakt állományban, a csontritkulás tünetei (csontsűrűség csökkenése, csonttörések) először általában a nagyobb a szivacsos állománnyal rendelkező csontokban jelentkezik, mint pl. a csukló, gerinccsigolyák vagy a combcsont.

A csontritkulás mértéke a nők esetében a változókor bekövetkezése után felgyorsul. Az ösztrogén egyik fontos funkciója ugyanis a csont bomlási folyamatának szabályozása. Az ösztrogénszint csökkenésének hatására a csont leépülési folyamat szabályozatlanabbá válik és ennek következtében a leépülés sebessége felgyorsul. Az utolsó menstruációt követő 6-8 évben a nők csontsűrűsége átlagosan 20% -al csökken.

Bár a csontritkulást nem lehet teljesen megállítani, a folyamat lassítható. Az idős korban is egészséges csontok lehetővé teszik az aktívabb, egészségesebb élet fenntartását hosszú éveken keresztül.

A Femarelle hatás. A Femarelle-ben található DT56a aktiváló hatást gyakorol a csontsejtekben található ösztrogénreceptorokra, elősegítve ezzel a csont leépülésének szabályozását. A Femarelle kalcium és D-vitamin tartalma pedig segíti a csont épülésének folyamatát. Fontos tudni, hogy a kalcium beépülése a csontokba csak abban az esetben valósul meg, ha a szervezet ösztrogén szintje még nem csökkent le jelentősen. A változókor bekövetkezése után ezt vagy hormonpótlással vagy egy a Femarelle-hez hasonló szelektív ösztrogénreceptor-modulátor (SERM) rendszeres szedésével lehet elérni.

<< További tünetek Kapcsolódó tanulmány letöltése